Friday, July 25, 2008

BEST FRIENDS FOREVER

What is a best friend?
A best friend is someone who keeps your secrets, listens to you, shares good times and bad with you and loves you like a favourite sister. You can have lots of friends but a best friend is someone who's really special.....

Here are one of the reason why best friends are the best, no matter what:-
BEST FRIENDS EAT THE BLUEBERRY MUFFINS YOU MAKE FOR BREAKFAST AT YOUR SLEEPOVER- EVEN IF YOU ACCIDENTALLY USE GARLIC SALT INSTEAD OF SUGAR (OOOOPS!)

Sunday, July 20, 2008

NASI LEMUNI/ LEGUNI


Resepi Nasi lemuni atau leguni:

6 cawan beras
3 genggam daun lemuni ( leraikan dari btgnya) - mesin daun tersebut dan tapis utk. dapatkan airnya
5 cawan air daun lemuni

2 cawan santan

2 labu bawang besar )

2 ulas bawang putih)
3 inci halia ) mesin halus
sedikit garam dan gula minyak

Masukkan beras, air daun lemuni,santan, bawang yang dah dimesin, gula+garam dan minyak ke dalam periuk nasi.
Kacau nasi sekali-sekala untuk mengelakkan nasi dari mentah. Sedap you nasi ni kalau makan dengan sambal tumis ataupun gulai ikan kering!

Dulu saya tak pernah jumpa atau tengok daun lemuni ni.Tapi orang2 sebelah Penang memang cukup suka makan nasi ni.Nasi ni sebenarnya macam nasi lemak jugak tapi diletakkan air daun lemuni.Tapi memang sedap makan dengan gulai ikan kering.

Sunday, July 13, 2008

pasta mania!!!


hari ni akak nak share resepi pasta sauce yang selalu akak buat kat umah. simple je cara nya...

resepi for bolognaise sauce:

1 kg daging/ayam cincang
1 tin besar tomato puree
3 batang carrot dicincang
1 tin button mushroom
2 biji capsicum di hiris halus
2 sudu besar cili boh
bawang besar n bawang putih ikut suka (he he he)
italian herbs secukup rasa
garam n gula secukup rasa jugak.
minyak zaitun untuk menumis
air mengikut kepekatan

cara cara:

panaskan minyak, tumis bawang besar n bawang putih sampai wangi.
masaukkan ciliboh dah masak sehigga hilang bau cili.
masukkan daging cincang dan tomato puree dan air.
renihkan sampai daging empuk masukkan segala bahan lain dan masak sehingga kepekatan yang disukai.

selalu akak buat kuah a day befaore so that kuah tu dah sebati n dah serap rasa.

boleh dihidangkan ngan pelbagai jenis pasta... spaghetti, fettucine,macaroni dan boleh jadi sauce for lasagne.